Mâncarea în exces este percepută ca o cale de a trece peste emoţiile negative Bulimia (adică mâncatul în exces) este una dintre cele mai întâlnite dereglări alimentare, care
Mâncarea în exces este percepută ca o cale de a trece peste emoţiile negative
Bulimia (adică mâncatul în exces) este una dintre cele mai întâlnite dereglări alimentare, care afectează doi la sută din adolescenţi. Potrivit specialiştilor în nutriţie, persoanele cu dereglări alimentare apelează la mâncare în încercarea de a compensa anumite lipsuri pe care le simt copleşitoare.
Mâncatul în exces este o cale de a trece peste emoţiile negative şi de obţinere a senzaţiei de control asupra propriei vieţi. Stima de sine scăzută, lipsa controlului asupra propriei vieţi, instalarea depresiei, a anxietăţii, a senzaţiei de furie şi singurătate, precum şi dificultatea întâlnită în exprimarea emoţiilor şi problemele din familie sunt principalele cauze răspunzătoare de instalarea bulimiei.
Primele simptome care vin să ne avertizeze cu privire la posibilitatea instalării bulimiei sunt: consumul regulat al unor cantităţi mari de alimente, însoţit de senzaţia pierderii controlului asupra mâncării, inducerea stării de vomă, folosirea diureticelor, realizarea exerciţiilor în exces şi preocuparea constantă asupra greutăţii corporale.
Consecinţele problemelor alimentare
Efectele bulimiei asupra organismului sunt adesea trecute cu vederea, însă aceasta poate afecta întreg sistemul digestiv, în timp ce în urma inducerii stării de vomă, se creează dezechilibre chimice în corp, care pot afecta inima şi celelalte organe.
Mai mult, pot apărea carii ca urmare a acidităţii gastrice intense, inflamaţii şi rupturi ale esofagului, tahicardie (bătăile neregulate ale inimii) şi chiar atacul de cord. Statisticile arată că 80 la sută din pacienţii cu bulimie sunt femei, marea majorita