Presedintele francez Nicolas Sarkozy ar putea incepe sa regrete decizia de reducere a taxei pe valoarea adaugata pentru mesele servite la restaurant pe care a luat-o la inceputul acestui an, scrie Financial Times.
Reducerea TVA de la 19,6% la 5,5% intr-un numar de 185.000 de restaurante, baruri si cafenele trebuia sa duca la o diminuare substantiala a preturilor, la majorarea salariilor angajatilor din acest sector si la crearea a 40.000 de locuri de munca. Niciunul din aceste efecte nu s-a materializat insa, iar guvernul ar putea pierde venituri bugetare in valoare de 2,4 miliarde de euro (3,6 mld. dolari) intr-un an fiscal intreg in urma acestei reduceri.
Preturile din restaurante au scazut cu numai 1,46% in decursul a patru luni ce au urmat punerii in aplicare a acestei reduceri pe 1 iulie, conform cifrelor publicate de agentia de statistica franceza Insee luna trecuta. Aceasta reducere modesta s-ar putea datora unei scaderi a cererii pe fondul recesiunii.
Intre timp, angajatorii si sindicatele sunt in conflict cu privire la cat din aceasta reducere de taxe ar trebui transmisa in cresteri salariale si alte beneficii pentru angajatii restaurantelor.
Grupurile de lobby pentru restaurante sustin ca reducerea a ajutat segmentul pe fondul recesiunii.
Sarkozy a prezentat reducerea drept un triumf diplomatic dupa o lupta de opt ani dusa de autoritatile din Paris pentru convingerea altor guverne din UE sa o sustina. Succesul sau politic este considerat insa un esec fiscal, chiar si in interiorul partidului sau.
La inceputul acestei saptamani, comitetul pe finante din cadrul Senatului a votat in unanimitate pentru anularea reducerii TVA, sustinand ca aceasta nu este justificata avand in vedere lipsa unor reduceri de preturi "convingatoare". Amendamentul a fost ulterior respins de plenul Senatului.
Un motiv pentru reactia imp