Ministerul Sănătăţii anunţă că în perioada sărbătorilor de iarnă există un risc mai mare de îmbolnăvire cu trichineloză, motiv pentru care românii trebuie să fie mai atenţi la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
Ministerul Sănătăţii avertizează asupra riscului de îmbolnăvire cu trichineloză şi nu recomandă achiziţionarea cărnii de porc din alte locuri decât centrele comerciale specializate, informează Mediafax.
Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Specialiştii recomandă evitarea consumului cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, tăierea clandestină a animalelor sau consumul unor preparate crude insuficient prelucrate termic pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă.
Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei şi de rezistenţa organismului. Boala nu se transmite interuman.
Semnele clinice de boală
- tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.