Primii critici ai Monsanto - declarată de către Forbes compania anului 2009 - au spus că seminţele sale modificate genetic erau dăunătoare. Acum, acuzaţia este că seminţele Monsanto sunt prea bune.
Roy Fuchs, biochimistul de la Monsanto, ia pastile cu ulei de peşte în fiecare dimineaţă, în speranţa că va evita bolile de inimă. Ar prefera să-şi ia acizii graşi omega-3 dintr-un baton de cereale sau dintr-o cutie de iaurt. Dar este complicat să adaugi omega-3 alimentelor fără a adăuga şi gusturi nedorite. „După o perioadă pe raft, produsele îmbogăţite cu omega-3 pot mirosi şi avea gust de peşte stricat", spune el.
Fuchs speră că noile seminţe de soia modificate genetic la care lucrează Monsanto vor rezolva această problemă. Seminţele de soia conţin două noi gene pentru obţinerea unui ulei fără gust care este transformat în organism într-o formă de omega-3 considerată ca fiind benefică inimii. Într-un studiu efectuat pe 157 de pacienţi prezentat la o conferinţă de cardiologie în noiembrie, acei voluntari care aveau un nivel mare de trigliceride au avut o scădere de 26% după ce au luat zilnic, timp de trei luni, 15 grame de ulei.
Nu ar fi acesta un produs minunat de avut la vânzare? Previne boala cardiacă şi protejează mediul înconjurător. Oamenii şi-ar putea obţine suplimentele nutritive fără a epuiza stocurile de peşte.
Monsanto are nevoie de asemenea invenţii pe placul publicului pentru a lăsa în urmă problemele de imagine. În termeni economici, compania este o învingătoare. A creat multe miliarde de dolari valoroşi pentru lume cu seminţele modificate genetic pentru îndepărtarea insectelor sau pentru imunizarea recoltei la erbicide.
Martori sunt numeroşii fermieri care preferă seminţele sale produselor competiţiei precum şi valoarea comercială rezultată a companiei de 44 de miliarde de dolari. Monsanto a vândut în anul fiscal 2009 seminţe