Secretul frumuseţii şi tinereţii fără bătrâneţe stă pe tarabele negustoreselor din piaţă. Bătrânele se laudă că nu pun gura pe vitaminele din farmacii şi îşi iau toată energia din verdeţuri muncite de mâna lor.
Urări de 8 Martie, expuse pe clădirea şcolii
Urzicile şterg urmele asteniei de primăvară, iar cine se îndură să le consume crude, stropite cu puţin ulei şi ceva oţet de mere cu miere, este garantat scăpat de oboseală şi pune la loc vitamine pierdute pe timp de iarnă. Pentru tanti Maria Tănase, din Işalniţa, urzica „schimbă sângele“. Mai în glumă, mai în serios, le recomandă tinerelor care mâine trebuie să fie cochete şi cu poftă de petrecere, ca de ziua lor să treacă pe la piaţă, să ia vreo două mâini zdravene de urzici, să le fiarbă, iar sucul rămas să îl bea, să se spele cu el pe faţă, iar seara, înainte de culcare să îşi clătească şi podoaba capilară. Pentru strălucire de 8 Martie. Nu mai departe de ieri şi-a făcut o ciorbă de urzici dreasă cu ouă şi smântână, bună „de-ţi lingeai degetele“. „Ce ciorbă de burtă…Asta e sănătate curată. Mă pune pe picioare şi sunt cu chef de muncă şi glumeaţă cât e ziua de lungă“, spune bătrâna de 66 de ani.
Salatele dau energie
Maria Drăgan, de loc tot din Işalniţa, îşi îndeamnă clientele să înceapă fiecare zi de primăvară cu un amestec de legume, crude toate, şi garantat nu se vor mai plânge de ameţeli sua stări de oboseală. „Dacă pui câte o sută de grame de spanac (dragavei, salată verde), rădăcină de păstârnac, de ţelină, morcov, sfeclă roşie, o linguriţă de hrean acru şi înţepător la limbă, şi consume asta dimineaţa şi seara, nu dai sigur bani pe pastile. Bine arată doamnele care fac aşa“, confirmă Maria, zicând că nu strică să arunci în castron şi un căţel-doi de usturoi, că e „antigripal“, şi să se adauge şi o chită de mărar sau de pătrunjel proaspăt, după placul fiecăruia. @N