Roxana Mavrodin a lăsat meseria de avocat în Bucureşti pentru a dezvolta afacerea familiei, brutăria Moara cu dor din Berca, judeţul Buzău, unde a devenit expertă în fabricarea pâinii şi a cozonacilor. În această săptămână, Roxana se aşteaptă să vândă aproximativ 20.000 de cozonaci cu nucă sau cu rahat care vor ajunge pe mesele de Paşte ale buzoienilor.
Am găsit-o pe Roxana Mavrodin la fabrica Moara cu dor din Berca. Peste tot persista un miros delicios de coajă de lămâie şi de cozonaci calzi. „Ia uite ce frumoşi sunt! Ce bine au crescut!", le spune Roxana femeilor care scoteau de zor cozonacii rumeniţi din cuptor şi îi aşezau cu grijă în lădiţe. „Acum punem pe ei nucă de cocos, deoarece rămâne întreagă şi nu se topeşte ca zahărul. Arată mult mai bine aşa", ne dezvăluie Roxana.
În urmă cu 11 ani, Roxana Mavrodin (35 de ani) a decis să renunţe la carierea de avocat pentru a munci cot la cot cu tatăl său la brutăria familiei, înfiinţată în anul 1994. Când a venit lângă Vulcanii Noroioşi, la Berca, sat unde şi străbunicul ei a avut o brutărie, Roxana s-a gândit, în primul rând, să creeze şi să aplice o strategie de marketing şi de vânzări. Dacă până atunci buzoienii spuneau că iau „pâine de la Giurgea" (n.red. - tatăl Roxanei, om de vază în Buzău), tânăra i-a dezobişnuit şi, în câţiva ani, a creat brandul „Moara cu dor".
Acum este director general al fabricii de panificaţie şi se ocupă de absolut tot, de la achiziţii de materie primă până la relaţia cu cei 50 de angajaţi şi la crearea reţetelor. Tatăl său se implică mai puţin, dar de câte ori vine vorba de o decizie strategică, se sfătuiesc împreună.
Gospodinele s-au modernizat
Dacă în 1994 fabrica din Berca a început cu patru saci de făină şi cu patru angajaţi, acum produce 7.000 - 8.000 de pâini pe zi, pe care le vinde în magazinele din judeţul Buzău şi aproximativ 3.000 de cozonaci. @N_