Cunoscută îndeosebi pentru calitatea foarte bună a vinurilor roşii, zona Dealu Mare din Prahova a "produs" şi un vin alb de podium
După ce a fost degustat de peste 300 de experţi internaţionali, Prahova Valley Reserve Chardonnay 2009de la Cramele Halewooda fost premiat cu medalia de bronz la concursul internaţional „The Chardonnay du Monde". Competiţia, care este la a 17-a ediţie, s-a desfăşurat în luna martie în Franţa, şi a reunit companii renumite din domeniul viticol din peste 40 de ţări cu tradiţie, precum şi 900 de vinuri care au analizate de specialişti.
Anul trecut, Prahova Valley Reserve Chardonnay 2008 a luat medalia de argint la acelaşi concurs.
Un soi foarte apreciat de vin, chardonnay-ul are o aromă diferită în funcţie de clima, solul şi de provenienţa şi vechimea barrique-rilor, butoaiele speciale în care fermentează. "Strugurii recoltaţi la maturitate deplină, dar şi clima şi solul calcaros dau rezultate bune şi pentru soiurile albe, aşa că, în urmă cu şase ani, am plantat un astfel de soi atât în Prahova cât şi în Podişul Transilvaniei. Este nevoie de cel puţin patru ani de cultură a viei şi de procedee tehnice complicate pentru a produce un vin chardonnay de calitate, iar noi am dovedit doi ani la rând că un producător prahovean poate să ajungă apreciat la nivel internaţionl", ne povesteşte Lorena Stoian Deaconu, oenolog şi manager de vinificaţie la Cramele Halewood.
Competitori puternici
Strugurii care au "născut" acest vin campion au fost culeşi manual, doar dimineaţa până în ora 10 ori târziu după-amiază. Pieliţele şi sâmburii au fost atent îndepărtaţi, iar după fermentarea mustului s-a folosit doar partea cea mai limpede a licorii, lăsată apoi la maturat în barrique-uri din stejar franţuzesc.
De la soare, pământ şi lemn, vinul a căpătat astfel o culoare galben-verzuie, cu arome fine de vanilie, mang