Dacă ai sau dacă ai avut pietre la rinichi, este bine să ştii că unele alimente te pot ajuta să le elimini sau, din contră, pot favoriza formarea lor. Astfel, dieta trebuie adaptată în aşa fel încât să acţioneze ca un adjuvant în terapia de eliminare a calculilor.
Alimentaţia este unul dintre factorii principali care influenţează apariţia calculilor renali. Aceştia apar în urma consumului unor alimente ale căror resturi nu pot fi eliminate din organism şi se transformă în cristale. Majoritatea acestora sunt compuse din calciu şi din oxalaţi, fosfaţi, acid uric sau cistină.
Apa şi sucurile de citrice, la liber
Indiferent de tipul de calculi renali cu care te confrunţi, este important să consumi cât mai multe lichide. Iar apa este cea mai potrivită în acest caz. Ar trebui să bei câte un pahar de lichid la fiecare oră şi măcar 300 ml de apă dacă te trezeşti în timpul nopţii.
Unele studii arată că sucurile naturale din citrice, cum ar fi lămâile sau portocalele, ajută la prevenirea calculilor, deoarece conţin citraţi, substanţe care stopează solidificarea cristalelor.
Totuşi, aceste sucuri ajută doar în cazul pietrelor ce conţin oxalaţi de calciu sau al celor pe bază de acid uric. Poţi consuma în cantităţi moderate şi cafea, ceai, bere sau vin. Însă, evită sucul de grepfrut şi cola.
Alimentele bogate în calciu, cu măsură
Deşi calciul contribuie la formarea pietrelor renale, acest lucru nu înseamnă că trebuie să excluzi din dietă alimentele bogate în acest mineral. Totuşi, nu este indicat nici să exagerezi cu consumul lor.
În mod normal, organismul absoarbe atâta calciu cât are nevoie, însă există şi situaţii în care asimilează mai mult decât este necesar, iar rinichii trebuie să elimine surplusul. De aceea, nu trebuie să depăşeşti cantitatea recomandată de 1.000 mg de calciu zilnic, în condiţiile în
care un pahar