Ieri a început la Uzlina, în Delta Dunării, cea de-a doua ediţie a Festivalului Gastronomic şi Etnocultural „D’ale Gurii Dunării”. Zece comunităţi din Dobrogea se vor întrece în prepararea bucatelor tradiţionale, cu peşte de Dunăre şi Deltă, legume proaspete, mirodenii şi deserturi îmbietoare.
După degustarea bucatelor, câştigătorii vor primi premiile pentru gătit consacrate de anul trecut - Premiul Radu Anton Roman, din partea organizaţiei Salvaţi Delta, Premiul Ursus Breweries şi Premiul Coca-Cola, precum şi distincţii pentru cea mai bună mâncare din fiecare categorie din concurs.
Tot la festival, vor fi acordate şi Premiile Ursus Breweries pentru cele mai bune proiecte comunitare, rezultate în urma cursului de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale pentru locuitorii din comunităţile din Deltă, care a avut loc la Crişan în luna mai.
Evenimentul este întreţinut de cele mai bune ansambluri folclorice din Delta Dunării, se vor degusta cele mai bune preparate autohtone şi se vor dezbate cele mai aprinse teme despre Dunăre şi Deltă.
Oficialii prezenți vor participa sâmbătă la masa rotundă „Avem o Dunăre. Cum procedăm?", în cadrul căreia temele principale de discuţie vor fi impactul fondurilor europene asupra dezvoltării durabile; oamenii și biodiversitatea; calitatea apei.
În cinstea Dunării şi a Deltei, invitaţii vor viziona filmul Cries of the River, realizat între 1990 şi 1992 de echipa lui Jacques Yves Cousteau.
Invitaţii speciali ai evenimentului sunt Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş şi Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentara, John Dalli, precum şi oficiali ai Ministerului Mediului şi Pădurilor şi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral