Domnica Oprescu (60 de ani), din Turnu Severin, face bragă după o reţetă veche de peste 100 de ani moştenită de la strămoşii săi, cunoscuta familie de comercianţi Bairam.
„E o tradiţie de familie, eu am crescut în acest mediu şi mi-a plăcut întotdeauna ceea ce mă învăţau părinţii mei. De la nouă ani lucrez cu îngheţata şi braga", spune Domnica. Când a împlinit 18 ani, femeia a luat frâiele afacerii în propriile mâini. Ea dezvăluie câteva dintre secretele pentru a obţine o bragă gustoasă. Băutura se fierbe timp de cinci ore numai pe foc de lemne, după care se răceşte şi se pune la fermentat încă opt ore, apoi se strecoară.
Produsele sale sunt atât de gustoase, încât mulţi clienţi vin să facă provizii, deşi nu mai locuiesc în Mehedinţi. „Am avut întotdeauna o relaţie bună cu clienţii noştri, avem oameni care cumpără tot timpul de la noi. Este un lucru foarte important într-o astfel de afacere de familie. Spre exemplu, actualii studenţi, care pe vremea liceului erau clienţii noştri fideli, vin din Bucureşti, Cluj sau Timişoara şi cumpără bragă în cantităţi mari, pentru a avea rezerve acolo. Am trimis bragă până şi în Spania, tot unor clienţi fideli. Un litru nu costă decât doi lei", se mândreşte Domnica Oprescu.
În 1959, familia Bairam a trecut prin momente grele, după ce le-a fost confiscată o parte din avere. „Comuniştii i-au luat prăvălia tatălui meu, i-au luat şi aurul şi chiar libertatea. Dar până la urmă ne-am descurcat, pentru că priceperea nu a putut nimeni să ne-o ia", susţine Domnica Oprescu.