Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU a anunţat că scumpirile de anul trecut vor continua şi în 2011. Preţul zahărului a atins, în 2010, maximul ultimilor 30 de ani, iar preţul grâului s-a dublat în intervalul iunie-decembrie.
Preţurile alimentelor au atins, în luna decembrie, un nou record istoric, a anunţat miercuri Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU, caracterizând situaţia drept „alarmantă". Secetele şi incendiile din Rusia, inundaţiile din Australia şi creşterea cererii din India şi China sunt principalele motive pentru care preţurile au crescut în ultima jumătate a anului trecut. Preţul grâului era, în decembrie, dublu faţă de cotaţiile din iunie.
„Acesta nu este vârful"
Mai mult, Abdolreza Abbassian, economist-senior al FAO, a declarat că scumpirile vor continua. „Ar fi prostesc să prespunem că acesta este vârful", a arătat acesta. Scumpirile au dus la o accelerare a inflaţiei la nivel mondial, afectând deopotrivă statele emergente şi pe cele dezvoltate. Chiar dacă statele sărace nu se confruntă cu problemele din 2007-2008, când în Haiti sau în Bangladesh aveau loc proteste de stradă, statele industrializate se confruntă acum cu majorarea preţurilor de către marii retaileri de produse alimentare. Citiţi şi: Lumea, la un pas de criza alimentară Scumpirile vor veni în 2011 cu camionul
Indicele FAO pentru preţul alimentor, care reuneşte preţul grâului, porumbului, produselor lactate, zahărului şi al cărnii a ajuns luna trecută la 214,7 puncte, în creştere cu 4,2% faţă de noiembrie. La apogeul crizei alimentare din urmă cu doi ani, în iunie 2008, valoarea maximă al acestui indice a fost de 213,5 puncte.
În acest context, valoarea importurilor de alimente ar putea atinge un nou maxim. Anul trecut, aceasta a depăşit pentru a doua oară în istorie valoare de 1.000 de miliarde de dola