Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că atât el, cât şi familia lui, mănâncă soia şi alte produse alimentare care conţin organisme modificate genetic. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Tabără susţine că solicitarea lui către Comisia Europeană, de a reautoriza cultivarea organismelor modificate genetic (OMG-uri) în România, se bazează în primul rând pe solicitarea primită din partea asociaţiilor de producători agricoli şi crescători de animale.
Şi, ca să arate că OMG-urile autorizate nu afectează sănătatea, ministrul agriculturii a precizat că mănâncă plante provenite din astfel de culturi.
"Atât eu, cât şi familia mea, consumăm cu încredere produse alimentare ce au în componenţă OMG autorizate. Nu poţi să nu ai încredere în sistemul european de evaluare a riscurilor, acesta fiind unul dintre cele mai drastice din lume. Însă, e adevărat, încrederea mea se bazează pe o cunoaştere aprofundată a domeniului, inclusiv a mecanismelor de control, verificare şi atestare", a declarat Tabără.
El crede că cei care adoptă o atitudine reticentă faţă de produsele biotehnologiei moderne sau le resping de-a dreptul nu au ca bază o documentare ştiinţifică, ci doar opinii formate din frânturi de argumente "servite de alţii".
România, piaţă de desfacere pentru soia modificată genetic
Valeriu Tabără crede că introducerea în cultură a soiei modificate genetic are ca principali beneficiari crescătorii de animale, fermierii şi consumatorii de alimente.
"Un lucru bine ştiut de cei care trăiesc din agricultură este că potenţialul agricol al României în asigurarea proteinei vegetale, a hranei pentru animale şi a oamenilor, a scăzut dramatic în 2007, odată cu aderarea României la UE şi obligativitatea eliminării acestei plante din sistemul de culturi agricole. România a devenit importator net de soia şi şroturi de soia, din ţări în care se cultivă cu preponde