AJOFM Alba alocă anual circa 20 % din banii destinaţi recalificării profesionale a şomerilor pentru a scoate pe piaţa muncii bucătari, patiseri, cofetari şi brutari. Datele arată că doar jumătate dintre cei care fac cursuri de recalificare îşi găsesc un loc de muncă în domeniu.
În urma cursurilor de recalificare plătite din banii statului au ieşit pe bandă rulantă bucătari, ospătari şi cofetari, care au ajuns să-şi folosească noile aptitudini mai degrabă în propria gospodărie. Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numai anul trecut au fost instruiţi în ale gătitului 153 de şomeri din Alba. Asta în condiţiile în care lunar, la nivel judeţului, sunt disponibile, în medie, cinci locuri de muncă în astfel de meserii.
Monitorizaţi un an
„Cursurile de recalificare în meseriile de bucătar, ospătar şi cofetar-ospătar pot să spun că au devenit tradiţionale. Din datele noastre, până pe la începutul anului 2009, se înregistra un deficit de bucătari, ospătari, barmani şi cofetari-patiseri. Numărul lor a crescut mult în ultimii ani, dar din păcate s-a agravat şi criza. Aşa că s-a ajuns în situaţia ca acest domeniu să producă şi şomeri, după închiderea unor firme de profil“, a apreciat Corneliu Engi, directorul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă Alba.
Acum, sunt în derulare trei cursuri de recalificare în meseria de bucătar. Astfel, 63 de persoane fără un loc de muncă îşi pun speranţele că după ce vor urma cursuri teoretice şi practice de 720 de ore vor putea fi plătiţi pentru munca în bucătărie ca şi calificaţi. Recalificarea unui şomer într-un bucătar sau ospătar costă, potrivit datelor prezentate de AJOFM, în medie, 400 de lei. Agenţia îşi propune să cheltuiască în acest an circa 60.000 de lei, dintr-un total de 200.000 lei pentru recalificarea şomerilor în bucătari şi patiseri-cofetari.
Cursanţii sunt