Sute de kilograme de carnea de cal au fost vândute bucureștenilor ca fiind de vită. Polițiștii de la Investigarea Fraudelor din sectorul 2 sunt pe urmele unei rețele de samsari de cabaline care furnizează ilegal marfă halelor din marile piețe.
La o săptămână după ce autoritățile sanitare au depistat că pe rafturile comercianților din Hala Obor se află carne de cal deși măcelarii o vindeau pe post de vită, cumpărătorii sunt mult mai precauți pe ce dau banii.
„Carnea e de vită? Sigur nu e de cal?“, întreba ieri dimineață, un pensionar bucureștean într-unul din magazine.Omul a primit un răspuns sec care l-a convins să cumpere fără să mai facă alte verificări.
„Haideți, domnule, glumiți!Tai bucata de carne tai în fața dumneavoastră“, i-a spus vânzătorul.
Autoritățile îi sfătuiesc însă pe cei care cumpără carne de vită să arate și să nu se lase păcăliți și să ia cal.
Medicul Florentina Baciu de la Direcția Sanitar-Veterinară București a explicat care este diferența dintre carnea de cal și cea de vită. Astfel, prima are o culoare roșu închis, iar în contact cu aerul devine chiar albăstruie și este mai apoasă, iar grăsimea este de culoare galben-aurie, pe când la cea de vită, carnea este roșu deschis cu o grăsime galben-sidefie.
Veterinarii spun că și carnea de cal și cea de vită se poate consuma dacă a trecut prin controlul sanitar, însă în situația de față, problema se pune în special pentru informarea cumpărătorului care trebuie să știe ce mănâncă.
O grupare cu zece suspecți
Inspectorii Autorităţii Naţionale a Protecţiei Consumatorilor (ANPC) au descoperit până în prezent că în Obor și Piața Sudului se vindea carne de cal pe post de vită.
Marfa provenea de la o rețea de hoți de cai care acționează în jurul Bucureștiului și care o cedau măcelarilor pe un preț mai mic decât cel cerut de abatoare.
„