De prea multe ori nu ne dăm seama că ne-am pus în farfurie un explozibil, care ne face ferfeniţă sănătatea. E adevărat, grenada din farfurie are un gust al naibii de bun şi te îmbie să mănânci.
Iată câteva sfaturi date de medicul Mihaela Ionescu, specialist la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu". Bineînţeles, sarmalele sunt un deliciu, dar carnea de proc e o "dinamită" prin cantitatea impresionantă de grăsime. Există totuşi o soluţie: la sarmale să amestecăm carnea de porc cu carne de vită şi de pasăre. La masă, paharul cu ceva vin îţi face cu ochiul. Ceea ce este în firea omului, dar este bine să te rezumi doar la un singur pahar cu vin roşu. Alimentele preparate prin afumare sunt bune de te lingi pe degete. Dar mezelurile şi brânzeturile afumate, mai ales cele în cetină de brad, prezintă riscuri de cancer. Oamenii cu tulburări gastrice trebuie să evite murăturile, alimentele extrem de acre şi prăjelile.
Persoanele cu afecţiuni ale vezicii biliare trebuie să întoarcă spatele alimentelor grase şi afumate. Împreună cu maioneză, afumăturile pot spori mişcările, contracţiile vezicii biliare, reuşind să arunce în circuitul digestiv teribilii calculi. Dar iată că mai periculoase sunt pietrele mici decât cele de dimensiuni mari. Aceste pietre blochează scurgerile de secreţii biliare şi pancreatice în duoden, apărând icterul mecanic, dar şi teribila şi dureroasa pancreatită acută. Cei suferinzi de colite să evite varza şi fasolea, mai indigeste şi rău tolerate de colon. De asemenea, suferinzilor de ficat, dar şi suferinzilor de colite li se recomandă să se ferească de fructele şi de legumele crude. Ei se pot delecta cu acestea doar fierte şi coapte.
De prea multe ori nu ne dăm seama că ne-am pus în farfurie un explozibil, care ne face ferfeniţă sănătatea. E adevărat, grenada din farfurie are un gust al naibii de bu