Stilul de viaţă echilibrat, caracterizat de o alimentaţie sănătoasă şi de un program de mişcare zilnic, şi respectarea schemei de tratament au un rol esenţial în ţinerea sub control a bolii.
Hipertensiunea apare atunci când fluxul sangvin exercită asupra pereţilor arteriali o presiunea mai mare decât cea normală. „Tensiunea ideală este de 120/80 mmHg (milimetri coloană de mercur), iar diagnosticul de hipertensiune se stabileşte atunci când tensiometrul indică valori de peste 140/90 mmHg", explică medicul de familie Călin Ciubotaru. Potrivit datelor Societăţii Române de Nefrologie, 5 milioane de români suferă de hipertensiune. Din păcate, cei mai mulţi hipertensivi nu respectă ca la carte indicaţiile medicului, punându‑şi astfel viaţa în pericol.
Netratată corespunzător, hipertensiunea poate duce, într-o primă fază, la cardiopatie ischemică şi la insuficienţă cardiacă. Iar în timp, această afecţiune devine un factor de risc pentru producerea unui infarct miocardic sau unui accident vascular cerebral. Prin urmare, pentru a preveni complicaţiile şi, în acelaşi timp, pentru a creşte calitatea vieţii, se recomandă scăderea valorilor tensiunii sub pragul de siguranţă (135/85 mmHg).
Pe lângă terapiile medicamentoase, un rol esenţial în menţinerea sub control a bolii îl are stilul de viaţă. De altfel, studiile au arătat că simpla schimbare a obiceiurilor alimentare, combaterea sedentarismului şi renunţarea la fumat (obicei care determină oscilaţii mari ale valorilor tensiunii) îl pot ajuta pe hipertensiv ca, în numai şase luni, să nu mai aibă nevoie de medicamente.
Zilnic, fructe şi legume
În prezent, hipertensivii pot avea control asupra alimentelor pe care le pun zilnic în farfurie cu ajutorul unui plan de dietă conceput de specialiştii americani de la Clinica Mayo. Denumit DASH (Abordări dietetice pentru stoparea hiperte