vascular system / Foto: Sebastian Kaulitzki / Getty Images/iStockphoto Dacă faci suma vaselor de sânge şi capilarelor din organismul omului ajungi la lungimea Ecuatorului. Cea mai mare pacoste a omului este că toate aceste ţevi lungi, lungi se înfundă cu „mâlul” grăsimilar şi depunerile pe pereţii vaselor îngustează diametrul, iar sângele circulă anevoie. Şi, ca atare, sângele nu hrăneşte cum trebuie organele. E un fel de depunere de piatră pe ţevile unei maşinării. Dacă se înfundă un vas care hrăneşte muşchiul inimii apare infarctul. Dacă se înfundă ramificaţia care duce sângele la creier se instalează accidentul vascular cerebral. S-a înfundat o pompă de injecţie, nu mai funcţionează 1-2 cilindri, şchioapătă grav maşina şi apare infarctul, murind prin neirigare o porţiune din muşchiul inimii. Explică bolile de inimă profesor doctor Marius Vintilă, şeful clinicii de cardiologie de la Spitalul „Sf. Pantelimon”.
Cine generează depunerea de piatră pe „ţevile” organismului, adică îngustarea vaselor prin depunerea de grăsimi pe pereţii vaselor? Iată inculpaţii pentru accelerarea depunerilor de grăsimi pe vasele de sânge: fumatul, hipertensiunea arterială, prea mult colesterol şi trigliceride în sânge, diabetul, obezitatea şi sedentarismul. Colesterolul scade cu dieta, scade puţin, dar scade. Gălbenuşul de ou este campion în privinţa bogăţiei de colesterol. Ateroscleroză provoacă şi carnea de orice animal, carne grasă de se vede grăsimea pe carne. Doldora de grăsime este şi pieliţa de pasăre, pe care ar trebui s-o evitaţi. Colesterolul e cel mai otrăvitor pentru vase, dar şi trigliceridele au efect rău, trigliceridele venind din mâncare: grăsime, untură, unt, frişcă, smântână. Deci şi trigliceridele scad printr-o dietă rezonabilă. Şi margarina are partea ei de vină în ateroscleroză, căci este tot o grăsime naturală, deşi vegetală. Uleiul însă poate f