Dacă în tinereţe oasele se menţin puternice fără să depunem eforturi prea mari, după o anumită vârstă prevenirea demineralizării sistemului osos se poate face prin alimentaţie. Iată ce alimente este bine să se regăsească în farfurie pentru a preveni apariţia fracturilor.
Din cauza înaintării în vârstă şi, în special, a intrării femeilor la menopauză, procesul de pierdere a masei ososase se produce în defavoarea celui de refacere oasoasă. Inevitabil, se creează condiţii pentru instalarea osteoporozei. În primii trei ani de la instalarea menopauzei, femeile pierd, în medie, 5% din masa osoasă. Iar acest lucru este cauzat de nivelul scăzut de estrogen, hormon feminin implicat în menţinerea masei osoase. La bărbaţi, în schimb, pierderea de masă osoasă se declanşează după vârsta de 60-65 de ani, deoarece, spre deosebire de femei, ei încep să piardă din masa osoasă abia la bătrâneţe. Tocmai de aceea, pentru a preveni fragilizarea oaselor şi, implicit, a osteoporozei se recomandă cât mai multă mişcare şi o dietă bogată în alimente care conţin calciu şi vitaminele D şi K care să refacă densitatea minerală osoasă.
Lactate, zilnic
Potrivit specialiştilor americani de la Fundaţia Naţională de Osteoporoză, doza zilnică recomandată de calciu este de 1.200 mg pentru persoanele de peste 50 de ani şi de 1.000 mg pentru cele sub 50 de ani. De exemplu, o cană cu lapte conţine 300 mg de calciu. Dintre produsele lactate se vor prefera cele de tip “light”, deoarece conţin o cantitate mai mică de grăsimi “rele”. În acest sens, se recomandă laptele şi iaurtul cu 1,5% grăsime, brânza de tip cottage şi cea de vacă, urda şi sana. Pentru a preveni fragilizarea oaselor, alimentele bogate în calciu ar să fie consumate zilnic. Calciu are cea mai mare pondere în structura minerală a oaselor.
Peştele, sursă importantă de vitamina D
Persoanele c