Celebrul fotograf Răzvan Voiculescu a cutreierat ţara doi ani, a imortalizat feluri neobişnuite de mâncare, tărâmuri ascunse, oameni şi poveşti. Rezultatul a fost „Bucătăria Hoinară“, un album foto de călătorie despre locuri şi oameni. Astăzi (joi, 15 decembrie), fotograful îşi lansează cartea şi în Timişoara. Evenimentul are loc în Bierhaus, de la ora 19.00.
Şase bucătari, un fotograf şi nenumărate reţete culinare neobişnuite. Cum a funcţionat, de fapt, acest proiect?
Am ales sate mai greu accesibile, am mers împreună cu câte un bucătar, un cameraman şi un ajutor de bucătar. Restul maşinii era plin de ingredientele noastre. Aveam cu noi câte 50-60 de kilograme de ingrediente. Când descărcam totul din maşină, acolo era un fel de bazar, numai lăzi, cineva trebuia să ne ajute.
Se pregătea mâncare sofisticată, nu tradiţională, în gospodăriile oamenilor. Cum îi alegeaţi? Stabileaţi dinainte unde veţi găti, sau mergeaţi la risc?
Mergeam la risc, singura excepţie au făcut-o câteva gospodării în care îi ştiam pe proprietari de la albumele mele precedente.
Pur şi simplu dimineaţa vă urcaţi în maşină şi vă duceaţi în zona cutare, unde luaţi la rând gospodăriile?
Da. În zona Banatului, spre exemplu, am fost la un moment dat pe un vârf de deal unde este un sat de cehi, Ravensca, nu are niciun suflet românesc. De la ei, când este senin, se vede Dunărea. Dacă ninge, acolo au rămas. Extrem de primitori, am rămas interzis!
DAŢI CLICK PE FOTOGRAFII PENTRU O GALERIE FOTO DE LA INTERVIUL CU RĂZVAN VOICULESCU
Înţelegeau ce vreţi de fapt să faceţi?
Nu, majoritatea nu au înţeles niciodată. Cel mai avansat în înţelegerea acestui balamuc a fost un bătrân dintr-un sat din Banat, unde am fotografiat în faţa gospodăriei lui. Am văzut acolo un copac ciudat şi am întrebat, bună ziua, nu ne lăsaţi să facem un foc