CE MAI MÂNCÃM? Restrictiile alimentare legate de perioada postului au dus adesea la aparitia, la urgente, a pacientelor cu stãri lipotimice sau a pacientilor cu afectiuni digestive legate de dezechilibrele alimentare. În general, afectiunile sunt de gravitate redusã, dar necesitã imediat evaluare clinicã, imagisticã si biologicã si tratament. De aceea, medicul deputat de Bârlad, dr. Tudor Ciuhodaru, face câteva precizãri si recomandãri pentru cea mai lungã perioadã de post din an: Postul Pastelui.
Postul reprezintã pentru multi o perioadã de sapte sãptãmâni de numeroase restrictii inclusiv alimentare. Dacã pentru unii efectele sunt benefice prin detoxifiere sau eliminarea kilogramelor excedentare, pentru altii poate reprezenta cauza sau factorul favorizant pentru aparitia unor afectiuni. Credinciosii se confruntã cu o adevãratã dilemã pe perioada postului. Ce trebuie sã mãnânce, astfel încât, organismul sã nu sufere dezechilibre?
În post se mãnâncã în special alimente pe baza de carbohidrati: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Este cea mai la îndemânã optiune si, de cele mai multe ori, cea mai ieftinã. Din punct de vedere laic, vorbim de o schimbare abruptã a regimului alimentar, în care restrictiile se asociazã cu trecerea de la alimentatie bazatã în principal pe alimente conservate, de origine animalã, alimentatie în principiu de origine vegetarianã sau lacto-ovo-vegetarianã.
Adoptarea unui astfel de regim trebuie sa tinã cont de vârsta, activitatea fizicã, status fiziologic, afectiuni preexistente consultând eventual si un nutritionist. Restrictiile alimentare pot constitui un factor de risc pentru: cei cu efort fizic intens (consum caloric peste 3500cal/zi) si cãrora alimentatia de post nu le poate asigura nevoile energetice, gravide sau cei cu afectiuni metabolice (precum diabetul) sau neuropsihice (nevroze, depresii). Dieta va