Ce aţi spune dacă aţi scoate mii de euro din râpe, pante şi văi împădurite şi ocolite de lumina şi căldura soarelui?Un petec de pădure de stejari, pe care de cele mai multe ori te gândeşti să îi tai pentru că nu crezi că poate valora mai mult decât lemnul, este cel mai bun mediu în care poţi crea o crescătorie de ciuperci shiitake.
Ciupercile shiitake cultivate în spaţii deschise propice precum pădurile de foioase sînt considerate a fi de cea mai bună calitate de “chef”-ii marilor restaurante, criticii culinari şi mai ales de specialiştii nutiţionişti în diete anti-cancer şi apreciate de comercianţi pentru că pot sta mai mult la raft până să se altereze.
Un astfel de proiect, care poate fi adaptat şi în România – date fiind condiţiile de climă (temperat continentală) şi de relief (sub-montan) în care a fost dezvoltat – a fost gândit de cercetătorii de la Center for Agroforestry, University of Missouri-Columbia în beneficiul proprietarilor de pădure din regiunea Ozark (vezi aici documentul-sursă).
Pădurea oferă atât materialul pentru butucii care vor servi de suport pentru inseminarea cu spori cât şi umbra de care ciupercile au nevoie pentru a se dezvolta.
Specialiştii atrag atenţia asupra unui lucru: înainte de a porni la lucru este necesară un minim efort în ce priveşte înţelegerea ciclului de viaţă al ciupercilor şi a modului în care procesul de cultivare trebuie să se plieze pe acesta pentru obţinerea rezultatelor dorite.
Ciupercile shiitake îşi obţin energia şi substanţele hrănitoare prin descompunerea lemnului proaspăt tăiat din care “extrag” lignina şi celuloza. Partea vizibilă a ciupercii shiitake, care este recoltată şi consumată este legată de un miceliu constituit din mici fire care se infiltreză prin crăpăturile din coaja butucului. Prin acest miceliu ciuperca îşi extrage nutrienţii.
În privinţa am