Inginerul agronom Ioan Tătăran din localitatea Lăpuşel, judeţul Maramureş, crescător de porci din rasa Mangaliţa şi administrator al unei carmangerii a reuşit să obţină un contract pentru comercializarea produselor sale în două mari lanţuri de magazine, Cora şi Real.
Maramureşeanul spune însă că pentru a convinge cumpărătorii să cumpere cârnaţi şi jambon, trebuie să meargă aproape zilnic la magazin şi să spună fiecarei persoane care se opreşte la galantar, povestea “porcului-somon”.
„Specialităţile din carne de porc de Mangaliţa nu se vând aşa, cu una-cu două. Trebuie să merg zilnic la magazin şi să spun fiecăruia care se opreşte la raft, povestea porcului de Mangaliţa. Oamenii au uitat de această rasă de porc. Consumatorul trebuie să fie informat ce mănâncă, îi arătăm dacă e nevoie analize care atestă calităţile deosebite ale acestui sortiment de carne de porc”, povesteşte Ioan Tătăran.
Agronomul Ioan Tătăran, din satul Lăpuşel, este fermier certificat ecologic şi are 60 de porci din rasa Mangaliţa şi Bazna. Tot el este preşedintele Asociaţiei producătorilor de produse tradiţionale şi ecologice din Maramureş şi recent a înfiinţat Asociaţia crescătorilor de porci Mangaliţa.
Scopul asociaţiei este de a putea valorifica mai uşor animalele şi de a avea capacitatea de negociere cu oficialităţile centrale, respectiv reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în vederea acordării de subvenţii pentru rasele autohtone (în special porcul de Mangaliţa).
Multe vitamine şi grăsimi nesaturate
Ce are însă special porcul de Mangaliţa, rasă aproape dispărută din România ultimelor trei decenii. Ei bine, pe lângă faptul că se creşte altfel şi arată puţin diferit de porcul obişnuit de crescătorie, marele atu al acestei rase este calitatea cărnii. Dacă ţăranii şi crescătorii români de animale au abandonat an