Uită tot ceea ce ştiai despre ciocolata caldă, ca fiind un răsfăţ. O cană de ciocolată caldă înainte de culcare poate să protejeze organismul în faţa diabetului zaharat, potrivit unui studiu recent publicat în Jurnalul European de Nutriţie (EJN) şi citat de „Daily Mail”.
Experimentul realizat pe cobai hrăniţi exclusiv cu alimente bogate în grăsimi, ceea ce le-a provocat diabet zaharat de tip doi, a arătat că o dietă formată din pudră de cacao poate să amelioreze această formă gravă a bolii. Cercetătorii cred astfel că descoperirile lor pot să fie aplicate şi asupra oamenilor.
Controlul obezităţii cu ajutorul ciocolatei calde
Este binecunoscut faptul că ciocolata neagră este bogată în flavonă, o substanţă chimică care pune sângele în mişcare şi duce la lărgirea vaselor de sânge. Tocmai pe acest lucru s-au bazat şi oamenii de ştiinţă care au încercat să folosească la maxim potenţialul acestui compus chimic. Astfel, în cadrul studiului, cobaii au mâncat zece linguri de pudră de cacao sau echivalentul a patru sau cinci ceşti de cacao fierbinte pe durata a zece săptămâni.
„Ceea ce m-a surprins a fost amploarea efectului. Nu a fost unul atât de mare asupra greutăţii corporale, aşa cum ne-am aşteptat, dar am fost surprins de reducerea dramatică a inflamaţiei şi a bolii de ficat”, spune profesorul Joshua Lambert de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, unul dintre participanţii la studiu.
Mai mulţi indicatori care pot provoca diabetul zaharat de tip doi determinând rezistenţă la insulină au înregistrat niveluri mult mai mici la şoarecii hrăniţi cu cacao. Mai mult, nivelurile se apropiat de cele înregistrate de un grup de şoareci de control care au primit doar alimente sărace în grăsimi. Astfel, şoarecii aveau un nivel al insulinei în sânge cu 27% mai mic decât în mod normal faţă de cei hrăniţi exclusiv cu grăsimi.
De asemenea, pudra d