Este vorba despre Panettone, cozonacul italian supranumit "pâinea de lux a italienilor" ("Pan del Ton" - "Pâine de lux" în dialectul milanez). Puțini sunt cei care mai leagă succesul acestui "produs" de faptul că... a fost inventat din greșeală! În Italia, în secolul al XV-lea. Legenda spune că un bucătar a ars o prăjitură, astfel încât a trebuit să încropească repede altceva!
De fapt, pentru italieni, istoria Panettone-ului este condimentată cu o mulțime de legende. Un lucru este însă comun: s-a născut la Milano. Versiunea preferată de către italieni este, cum altfel, una romanțată. Un cavaler din Milano, Ughetto degli Atellani, se îndrăgostește de Adalgisa, fiica unui modest patiser pe nume Toni.
Deghizat în patiser
Pentru a-i face iubitei sale pe plac, cavalerul se hotărăște să se deghizeze în patiser, inventând o pâine mult îmbogățită, la care adaugă, în afară de făină și drojdie, unt, ouă, stafide și bucăți confiate de coajă de citrice.
Ducele de Milano, Ludovico il Moro Sforza (1452-1508), și soția sa, Beatrice d’Este, autorizează căsătoria celor doi (desfășurată și în prezența lui Leonardo da Vinci!) încurajându-i să își deschidă o patiserie nouă: Pan del Ton (Pâinea lui Toni). O altă variantă a poveștii spune că brioșa a fost inventată tot la curtea lui Sforza, dar în alte împrejurări. Pentru Crăciun, bucătarul uită să pregătească desertul și le servește invitaților o brioșă pregătită de un simplu ajutor de bucătar, culmea, tot cu numele Toni. Brioșa este apreciată la superlativ, iar bucătarul îi atribuie toate meritele, cui altcuiva decât veșnicului Toni!
Forma de cupolă
Unii istorici spun că brioșa se "situează" mai departe în timp, prin anii 1300. Tradițional, atunci se pregătea o pâine mare, pe bază de făină de grâu, denumită chiar așa, "Pan del Ton". Revoluția brioșei Consumul de Panettone va crește începând din 1919.