Cu numeroasele funcţii care le sunt atribuite în buna funcţionare a organismului, proteinele reprezintă, fără îndoială, unele dintre cele mai importantante surse nutritive pentru dezvoltarea corpului uman. Ele au un rol esenţial în crearea şi regenerarea masei musculare. De asemenea, proteinele sunt o sursă importantă de energie şi un element cheie în formarea de enzime, hormoni şi factori imuni.
Deşi multe persoane au tendinţa de a asocia proteinele cu consumul de carne, lapte sau ouă, natura pune, de asemnea la dispoziţia noastră câteva surse importante de proteine. Iată care sunt acestea:
1. Soia conţine 39,6 g proteine100/g, adică jumătate din necesarul zilnic. Există o mulţime de produse din soia: lapte, iaurt, tofu, tempeh (preparat din boabe întregi fermentate), miso (pastă de soia). Citeşte ambalajul ca să fii sigur(ă) că provine din culturi nemodificate genetic.
2. Lintea şi fasolea conţin 20-25 g proteine/100 g. Lintea este bogată în fibre, fier, magneziu, fosfor şi conţine foarte puţine grăsimi. Fasolea are în plus calciu şi potasiu. Poţi consuma orice fel de fasole: harricot, untoasă (lima), flagolet, egipteană, roşie, pitică, cannelli, barlotti, pitică neagră, lată (fave), neagră (chinezească), azuki (japoneză), albă. Dintre toate, azuki este cea mai bogată în proteine.
3. Cereale integrale conţin 12 g de proteine/100 g. Conţinutul de fibre este principalul argument în favoarea consumului de cereale integrale, dar şi vitaminele din complexul B, antioxidanţi, fier, zinc, magneziu şi cupru.
4. Mazărea conţine 9 g de proteine/100 g. Principala sa calitate este că ajută la stabilizarea nivelui de zahăr din sânge. De asemenea, este foarte bogată în vitamina C, B9, B2, B1, B5, B6, zinc, fier, fosfor şi potasiu.
5. Migdalele conţin 8 g proteine/100 g. Sunt bogate şi în vitamina E, un antioxidant care previne dezvoltar