Aflat abia la cel de-al doilea an, obiceiul distribuirii de fasole cu vin fiert, devenit deja tradiţie în multe localităţi din ţară, a fost reluat la Slatina de către oficialităţile locale. Peste 1.000 de asemenea porţii au fost pregătite pentru locuitorii urbei care, de Ziua Naţională, au sărbătorit în stradă acest moment special. Nu s-au înregistrat incidente cu prilejul acţiuniii anterior menţionate.
Operaţiunea de distribuire, gratis, a porţiilor de fasole cu cârnăciori şi vin fiert a avut loc mult mai devreme decât anul trecut, respectiv a început undeva în jurul orei 11.00, adică imediat după terminarea festivităţilor oficiale de la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din centru. Acţiunea autorităţilor locale pentru gurmanzii amatori de fasole s-a derulat pe esplanadă, lângă sediul complexului comercial Winmarkt-Oltul.
În acest sens, autorităţile s-au pregătit cu aproximativ 1.200 de porţii cu fasole şi cârnăciori, 84 kilograme castraveciori muraţi şi 140 litri de vin fiert. Mâncarea a fost pregătită cu ajutorul unor cazanele de la o unitate militară din Caracal, aceleaşi folosite în municipiu şi cu alte ocazii: pregătirea celei mai mari ciorbe de praz din ţară în luna octombrie 2012 ş.a.
Având experienţa anului trecut, autorităţile nu au avut niciun fel de probleme în derularea acţiunii distribuirii mâncării menţionate. Slătinenii au stat cuminţi la coadă, iar jandarmii au asigurat ordinea la locul de… gătire a mâncării, ajutaţi fiind în acest sens şi de mai multe garduri de protecţie cu care au înconjurat perimetrul cortului şi cazanelor unde s-a aflat “centrul de comandă”. Edilul Slatinei, Minel Prina, a fost prezent şi el pe tot parcursul derulării acţiunii de distribuire a mâncării, alături de o serie de alte oficialităţi locale ce nu s-au dat înapoi de la a degusta şi ele din fasolea pregătită la cazan.
“E frumos, zici