PRECAUTIE... Pentru ca aceasta traditie sa-si continue cursul în cadrul legal si pentru a preveni aparitia unor situatii neplacute, atentionam crescatorii de porcine, comerciantii de carne de porc si pe consumatorii de astfel de produse, din judetul Vaslui, cq au obligatia sa respecte normele sanitare veterinare
Sacrificarea porcului pentru consumul de carne si preparate din carne de porc, în perioada premergãtoare sãrbãtorilor de iarnã este un obicei traditional, specific poporului român, în special pentru populatia care locuieste la tarã sau în zonele mãrginase ale oraselor, unde este permisã cresterea acestei specii. Pentru ca aceastã traditie sã-si continue cursul în cadrul legal si pentru a preveni aparitia unor situatii neplãcute, atentionãm crescãtorii de porcine, comerciantii de carne de porc si pe consumatorii de astfel de produse, din judetul Vaslui, cã au obligatia sã respecte normele sanitare veterinare prevãzute în legislatia U. E. implementatã în legislatia nationalã, cu referire la aceastã activitate. Astfel, legislatia privind protectia animalelor în timpul sacrificãrii (Directiva 93/113 C.E. si Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180/2006) stabileste ca sacrificarea animalelor (inclusiv a porcinelor) sã se efectueze, obligatoriu, numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuãrii acestei operatiuni.
Actul normativ prevede cã autoritatea veterinarã poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de cãtre proprietarii de animale pentru consumul propriu, fiind interzisã comercializarea cãrnii si a derivatelor rezultate, în afara gospodãriei, cu recomandarea expresã sã fie respectate normele de protectie la contentionare (prindere) si la înjunghiere, prin asomare în prealabil, pentru ca animalele sã fie ferite de suferintã sau durere în timpul acestor operatiu