Tot crestinul încearcã sã sãrbãtoreascã Nasterea Domnului asa cum se cuvine, cu masa plinã, brad si cadouri cãtre cei dragi. Pentru multi dintre vasluieni, este o adevãratã provocare, cel putin din punct de vedere financiar, dat fiind preturile alimentelor. La 24 de ani de la Revolutie, românii au devenit tot mai sãraci, unii regretând anii comunismului, chiar dacã pe atunci nu era atât de multã libertate.
Costurile unei mese de Crãciun se ridicã la câteva sute de lei, în functie de buzunarul fiecãruia, fiecare român dorind sã aibã pe masã bucatele traditionale, la care se adaugã costurile pentru împodobirea bradului si daruri pentru cei dragi. Dacã nu au o sursã “la tarã”, cei mai multi dintre vasluieni calcã pragul supermarketurilor, unii pentru preturile mai scãzute sau a promotiilor din aceastã perioadã, altii din comoditate, pentru a nu mai alerga de la un magazin la altul sau de la o piatã la alta. Acesta este si motivul pentru care, de câteva zile, s-au mãrit cozile la casele de marcat din marile magazine, desi nici pietarii nu se pot plânge de lipsã de clienti. În general, meniul traditional de Crãciun trebuie sã continã neapãrat sarmale, rãcituri, fripturã, cârnati, cozonac, meniu care scot din buzunarele vasluienilor câteva sute de lei. Carnea de porc costã între 16 si 22 lei kg, la jumãtate de pret dacã cumperi un porc întreg de la sursã, respectiv din gospodãriile tãrãnesti, cea de vitã a ajuns si la 26 lei/kg, iar cârnatii proaspeti, între 15 si 25 lei/kg. Pentru cei care, totusi, preferã carnea de pasãre, pulpele proaspete sunt aproape la fel de scumpe ca si carnea de porc, în jur de 16 – 18 lei/kg, în timp ce cele mai ieftine sunt cele “made în Europa”, congelate, la bax cu 7 lei/kg, în timp ce, pentru rãciturã, aripile de curcan costã între 7 si 10 lei/kg. la supermarket, si pânã la 15 – 20 lei/kg, în unele magazine. Adãugând în cosul de cumpãrãt