Majoritatea dintre noi a auzit cel putin odata indemnul de a reduce aportul de zahar din alimentatie din cauza pericolului instalarii unor boli cronice, precum diabetul, sau pentru a preveni agravarea altora deja instalate in organism. Efectele benefice ale unui consum controlat de dulciuri si produse de patiserie se reflecta nu doar in starea de sanatate fizica, dar si in cea mentala.
Multe diete impun restrictii severe in privinta glucidelor ce contin zahar (fructe, miere) cu indice glicemic ridicat, insa nu intotdeauna reusim sa ne abtinem de la a consuma anumite produse aflate pe lista "alimentelor interzise". Si asta pentru ca nevoia de "dulce" este foarte puternica in cazul oamenilor, spre deosebire de animale, care detin resurse naturale de vitamina C si care se gaseste din abundenta in fructe. Din pacate, aceasta nevoie ancestrala de vitamina C a suferit modificari majore in felul in care este satisfacuta de omul modern, care a devenit victima hipermarketurilor ce comercializeaza tot felul de produse care contin zahar. Sub aspect biochimic si fiziologic, glucidele (denumirea provine din limba greaca "glikus" si inseamna "dulce") constituie o materie prima pentru sinteza celorlalte substante: proteine, lipide, cetoacizi, acizi organici.
Nutritionistul American Jonny Bowden a realizat o lista cu 10 metode sanatoase de a reduce consumul de zahar, o masura cu implicatii directe extrem de benefice asupra sanatatii.
1. Nu adaugati zahar la alte alimente
Aceasta este cea mai simpla si cea mai sigura metoda de a reduce consumul de zahar din alimentatie. Cel mai des intalnite "provocari" sunt: ceaiul, cafeaua sau limonadele, dar si cerealele cu lapte servite la micul dejun.
2. Nu va lasati pacaliti de reclama "zahar sanatos"
Fie ca este vorba de zahar brun, rafinat sau de alta natura, zaharul este tot zah