Judeţul nostru are potenţial în viticultură şi turismul rural, dar care nu este valorificat suficient, arată datele Agenţiei de Dezvoltare Regionale Sud – Est .In lipsa unei industrii puternice, dezvoltarea judeţului ar putea veni din rural
Judeţul nostru este fruntaş în Regiunea de Sud – Est doar cu suprafaţa podgoriilor şi producţia de struguri, în rest a rămas doar cu potenţialul. Datele ADRSE arată că o creştere a economiei locale poate veni din viticultură şi turismul rural, pentru că industrie nu prea avem. Din păcate, suprafaţa de vie s-a redus în ultimul deceniu, rămanand totuşi cea mai mare din ţară, în timp ce la agroturism stăm cel mai prost la indicele de ocupare a locurilor de cazare chiar dacă avem cea mai întinsă zonă de munte din regiune.
Vrancea este la coada Regiunii de Dezvoltare Sud – Est, fiind depăşită la aproape toate capitolele de celelalte judeţe din această regiune, Buzău, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea. Analiza regiunii realizată de Agenţia de Dezvoltare în vederea realizării Planului de devoltare 2014 – 2020, arată că judeţul nostru are potenţial în viticultură şi agroturism, în timp ce îndustria are un grad redus de valorificare a produselor. Din păcate, nici măcar cele două domenii cu potenţial ale judeţului nu sunt exploatate aşa cum ar trebui. Vrancea deţine aproape 15% din suprafaţa viticolă a ţării, iar regiunea are peste 40 % din bazinul viticol. “Regiunea Sud Este recunocută, atat pe plan intern, cat şi pe plan extern, prin calitatea vinurilor, provenite din podgorii renumite, care se găsesc pe tot cuprinsul regiunii: Panciu, Odobeşti, Pietroasele, Nicoreşti, Niculiţel, Murfatlar, Însurăţei. În ciuda existenţei unor condiţii excelente pentru cultivarea viţei de vie, precum şi a unei tradiţii viticole consolidate, suprafeţele cultivate şi producţia de vii pe rod s-au redus considerabil în perioada 2000 – 2010”, a