În plină criză, investiţiile în capacităţi noi de producţie sunt flori rare. Îţi trebuie curaj, dar, mai ales, claritate şi siguranţă ale planului de afaceri.
Dr Puşcă este de mulţi ani o "marcă" în domeniul viticulturii. Este, cred, cel mai titrat specialist în domeniul producţiei de vin şi are de-a lungul carierei profesionale, ce se întinde pe mai bine de 40 de ani, realizări impresionante. Dacă s-ar face o academie a vinului şi în România, aşa cum alte ţări din Europa au făcut-o, Ion Puşcă ar fi printre primii aleşi. Îi cunosc frământările şi zbaterile, eforturile lui de a promova vinul românesc, a cărui istorie se împleteşte cu cea a grâului în spaţiul nostru carpato-dunărean.
PODGORIA DIN DOBROGEA
Ştie să-ţi vorbească despre soiurile româneşti vechi şi noi, despre calităţile fiecărei podgorii şi este dispus să împărtăşească ştiinţa lui condensată în lucrări ştiinţifice şi monografii de referinţă, publicate şi de Editura Intact.
La vârsta seniorului, dr Puşcă are neliniştea spiritului tânăr şi ambiţia de a dovedi încă o dată că omul sfinţeşte locul. El şi-a mutat locul de multe ori şi a lăsat peste tot ceva solid; o marcă, un produs, o tehnologie, un sistem de organizare.
Acum s-a mutat în Dobrogea, "ţara vinului", cum o numeşte. De pe malurile Dunării până spre ţărmul Mării Negre, condiţiile naturale pentru viticultură sunt propice obţinerii de vinuri de calitate, spune doctorul Puşcă. Suprafeţele pentru alte culturi s-au restrâns deoarece s-au distrus sistemele de irigaţii. Pe dealurile Dobrogei, solul s-a degradat, a devenit pârloagă.
Aici se poate dezvolta viticultură şi de acum mi-am transferat activităţile într-o zonă pe care pot să o valorific. Pe 200 de hectare din zona Peştera, la sud de Canalul Dunăre-Marea Neagră, au fost plantate soiuri de vin nobil, investiţia fiind realizată de co