Una dintre primele sarcini pe care le primeşte un bolnav căruia i s-a descoperit diabetul este de a "se scutura" de kilogramele în plus. Graşii au un risc mărit de diabet, de altfel, obezitatea fiind una dintre componentele distrugătoare ale acelui periculos sindrom metabolic X, care bântuie cu largă răspândire oamenii.
De altfel, sindromul metabolic X are un cvartet al morţii, cum a fost denumit. Şi anume, diabetul, obezitatea, hipertensiunea şi grăsimile crescute în sânge. Obezii sunt pândiţi de pericolul ca numeroasele celule ale organismului lor să manifeste o păguboasă rezistenţă la acţiunea insulinei şi, uneori, pancreasul produce insulină, dar ea este refuzată de celule. Tocmai de aceea, i se dă indicaţia unui bolnav de diabet să slăbească.
Acest lucru decurge din stabilirea unui regim alimentar potrivit bolii diabetice cu carbohidraţi, adică zaharuri drămuite şi plafonate. În momentul în care nu mai mănânci zahăr şi dulciuri concentrate, când nu mai bei băuturi dulci, când limitezi drastic pâinea şi făinoasele, când mănânci cumpătat cartofi, orez, paste şi fructe prea dulci, apare firesc procesul de slăbire. Dar unii slăbesc mult şi nu pot opri procesul de slăbire în urma regimului împotriva diabetului.
Se pune întrebarea dacă diabetul este o boală care slăbeşte chiar ea. Răspunsul este "Da" în anumite condiţii.
Explică dr Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Diabet Nutriţie şi Boli metabolice N. Paulescu. Dulciurile, adică glucidele, sunt cea mai bună materie primă de producere a energiei. În momentul în care bolnavul de diabet are restricţii importante la cantitatea de dulciuri, uneori organismul e obligat să producă energie din alte materii prime. Şi atunci se fabrică energie din grăsimi.
În felul acesta, dacă nu consumi totuşi cantitatea de carbohidraţi prescrisă de medic, organismul fură l