Aflatoxina nu este periculoasă pentru sănătatea omului, atâta timp cât se găseşte în limitele impuse de legislaţia europeană, este concluzia Consiliului ştiinţific al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/, care s-a întrunit miercuri în şedinţă.
“Astăzi, la sediul ASNVSA, a avut loc şedinţa Consiliului ştiinţific, alcătuit din academicieni, profesori universitari şi oameni de ştiinţă care au expertiză în domeniu. Cel mai dezbătut subiect a fost cel al aflatoxinei M1, care a fost depistată în anumite probe de lapte. Părerea Consiliului ştiinţific este că aflatoxina nu este periculoasă pentru sănătatea omului atâta timp cât se găseşte în limitele impuse de legislaţia europeană. În România şi în Europa, limita maximă admisă de aflatoxină este de 0,05 părţi/milion/litru, comparativ cu limita maximă pe care o au SUA, de 0,5 părţi/milion/litru”, a declarat vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
El a explicat că, de la ingerarea furajelor contaminate cu aflatoxina B şi până la apariţia aflatoxinei M1 în lapte, prima suferă un proces de diluare şi ajunge până la 25% din toxicitate, ceea ce înseamnă că pericolul foarte mare pentru consumul omului apare doar în cazul în care, în lapte, se găseşte o doză atât de mare de aflatoxină care ar fi letală animalului.
“Deci, dacă am avea un animal care moare intoxicat cu aflatoxină M1, nu mai putem vorbi despre lapte de la acel animal. Este concluzia acestui Consiliu ştiinţific de astăzi. Vom face un raport vizavi de această problematică pe care îl vom da publicităţii”, a spus el.
La rândul său, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a explicat că în toate studiile medicale existente la ora actuală aflatoxina s-a dovedit toxică în cazul experienţelor făcute pe şobolani şi pe cobai.
“Nu s-a făcut niciun fel de experienţă pe om. Se bănuieşte că, în urma in