Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Valeriu Dănilă, Ziarul Financiar

Recomanda:
295 articole publicate pe Ziarul Financiar 44 in iun. 2023
Data Articol
30 iun. 2023 Încep să răsune vocile critice la adresa Băncii Centrale Europene pentru politica agresivă a instituţiei de a creşte dobânzile. „Am criticat, şi nu de astăzi, unele alegeri făcute în lupta împotriva inflaţiei, care derivă din costul materiilor prime, în timp ce SUA are parte de o situaţie economică foarte favorabilă.”
30 iun. 2023 Activitatea industrială din China încetineşte pentru a treia lună consecutivă. „Impulsul economic este unul destul de slab în China. Datele recente arată că economia încetineşte, ceea ce va pune probabil şi mai multă presiune asupra cererii externe în lunile următoare”
30 iun. 2023 Yenul japonez continuă să slăbească simţiţor în raport cu dolarul. Moneda a atins minimul ultimului an, punând presiune pe guvern pentru a susţine cursul
29 iun. 2023 Agenţiile de publicitate din SUA îşi vor banii înapoi de la Youtube în urma unor suspiciuni că anunţurile nu au fost afişate corect pe platformă. „Acesta este un eşec sistemic al Google şi YouTube de a avea o supraveghere adecvată şi de a-şi aplica politicile”
29 iun. 2023 Bank of America pierde peste 100 de miliarde de dolari din cauza unui pariu necâştigător: Titlurile de stat în vremea pandemiei
29 iun. 2023 Concluzia unui experiment Fed: Cele mai mari bănci din SUA pot pierde până la 541 de miliarde de dolari în cazul unui panici generalizate. Cu toate acestea, băncile ar rămâne solvabile
27 iun. 2023 Premierul chinez, Li Qiang, consideră că economia poate atinge ţina de creştere cu 5%, pe fondul accelarării din al doilea trimestru. „Din ceea ce vedem în acest an, economia Chinei are un impuls clar de revenire şi îmbunătăţire”
27 iun. 2023 Prima condamnare în dosarul Dieselgate: Fostul şef Audi, Rupert Stadler, primeşte o sentinţă de 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare împreună cu o amendă de peste 1 milion de euro
27 iun. 2023 Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, avertizează că inflaţia din zona euro este încă prea mare. „Inflaţia din zona euro este prea mare şi va rămâne aşa pentru mult timp. Însă, natura luptei cu inflaţia se va schimba.”
26 iun. 2023 Provocările de a fi investitor în Rusia: O mare bancă europeană îşi informează clienţii cu active în Rusia că acestea ar putea fi dispărute
23 iun. 2023 Piaţa imobiliară din Germania se prăbuşeşte: Preţurile locuinţelor au scăzut cu 6,8% în primul trimestru al acestui an
23 iun. 2023 Băncile centrale sunt puse în faţa unei dileme: Să continue agresiv lupta împotriva inflaţiei riscând recesiunea sau să ia o pauză? „Următorul pas al reducerii inflaţiei va fi mai dificil”
23 iun. 2023 Producătorii de litiu spun că nu există suficiente mine pentru a face posibilă tranziţia verde. „Există o mare diferenţă dintre litiul care iese din pământ şi cel care este necesar într-o baterie”
23 iun. 2023 Lira turcească continuă să se prăbusească în ciuda creşterii agresive a dobânzii dictate de banca centrală. Moneda şi-a pierdut 3% din valoare într-o singură zi
22 iun. 2023 CEO-ul Deutsche Bank, Christian Sewing, este optimist cu privire la activitatea de trading. „Putem vedea deja că există un impuls pentru revenire”
22 iun. 2023 Investitorii din piaţa obligaţiunilor americane sunt convinşi că SUA o să intre în recesiune. „Lucuri rele se întâmplă atunci când curba randamentelor este inversată”
22 iun. 2023 Un nou fenomen în SUA: Folosirea drogurilor în timpul programului de lucru. Sunt afectate chiar şi industriile supuse reglementărilor federale precum transporturile şi apărarea. „Managerii sunt în prima linie în luarea acestor decizii care sunt foarte dificil de făcut”
22 iun. 2023 În lupta disperată împotriva inflaţiei Banca Angliei surprinde pieţele financiare majorând dobânda cu 50 de puncte de bază până la 5%. Economiştii previzionau o creştere cu doar 0,25%
21 iun. 2023 Grupul olandez OLX o să concedieze încă 800 de oameni, după ce în ianuarie a anunţat o măsură similiară. „La începutul acestui an, am luat decizia strategică de a ieşi din afacerea Olx Autos şi de atunci au fost căutaţi potenţiali cumpărători sau investitori”
20 iun. 2023 Efective nebănuite ale războiului: Populaţia Germaniei atinge un nou maxim istoric pe fondul imigraţiei masive din Ucraina. Locomotiva Europei are acum 84,4 milioane de locuitori
20 iun. 2023 Efecte nebănuite ale războiului: Populaţia Germaniei atinge un nou maxim istoric pe fondul imigraţiei masive din Ucraina. Locomotiva Europei are acum 84,4 milioane de locuitori
19 iun. 2023 Canada reuşeşte să combată scăderea natalităţii: Populaţia creşte pentru prima oară la 40 de milioane de locuitori datorită imigraţiei. „Pentru a ne extinde baza agricolă, industrială şi tehnologică, avem nevoie de mai mulţi oameni să vină aici.”
19 iun. 2023 Paris Air Show 2023: Industria aeronautică se chinuie să facă faţă revenirii pasageriilor la niveluri pre-pandemice, comandând avioane de ultimă generaţie. „Avem jucători care comandă un număr mare de avioane, sper doar că fac acest lucru corect”
19 iun. 2023 Piaţa imobiliară din Shanghai încetineşte brusc, tranzacţiile imobiliare din mai scăzând cu o treime. „Shanghai are cea mai lentă piaţă de locuinţe din China în acest moment”
16 iun. 2023 Revoluţie în comerţul electronic: Alibaba vine în Europa prin intermediul Tmall. „Veţi vedea Tmall pe care îl avem în China, venind în Europa, ceea ce înseamnă că vom servi mărcile şi consumatorii de piaţa locală”
15 iun. 2023 Olanda se pregăteşte să închidă cea mai mare exploatare de gaze naturale din Europa. Localnicii din Groningen sunt revolaţi de cutremurele frecvente care le-au distrus casele
15 iun. 2023 Bill Gates, cofondatorul Microsoft, se va întâlni vineri cu Xi Jinping în cadrul vizitei sale la Beijing. Anterior preşedintele chinez i-a transmis acestuia mulţumiri pentru ajutorul acordat ţării în timpul pandemiei de Covid
14 iun. 2023 Decizie grea la orizont: Rezerva Federală, banca centrală a SUA, hotorăşte azi dacă pune pauză creşterii ratelor dobânzilor. „Aceasta va fi una dintre cele mai dificile conferinţe de presă pentru preşedintele Powell, care cred că va avea ca scop să menţină aşteptarea unei noi creşteri în iulie”
14 iun. 2023 Bursa elveţiană investighează dificultăţile tehnice de marţi care au dus la oprirea bursei timp de 3 ore, cea mai mare întrerupere din mai mult de un deceniu. „Nu poţi face nimic şi asta e frustrant.”
14 iun. 2023 Schimbări în Orientul Mijlociu: Arabia Saudită vrea să se alieze cu China pentru a crea o lume multipolară. „Investim deja semnificativ în China, mai ales în rafinarea petrolului şi petrochimie. Au existat însă investiţii şi în alte domenii precum tehnologia. Vrem să vedem în viitor mai multe companii mergând în China pentru a accesa o piaţă de 1,4 miliarde de locuitori.”
13 iun. 2023 Dinastia Soros merge mai departe: Geroge Soros, 92 de ani, unul dintre cei mai controversaţi miliardari la nivel mondial, predă imperiul în valoare de 25 de miliarde de dolari fiului său, Alex Soros
13 iun. 2023 Bursa americană Nasdaq o să cumpere Andenza, companie de software financiar, pentru 10,5 miliarde de dolari. „Este o oportunitate excepţională de a achiziţiona o companie software care îmbunătăţeşte poziţia Nasdaq în centrul sistemului financiar global”
13 iun. 2023 Strategia Netflix de interzicere a partajării parolelor dă roade: Numărul de abonamente a crescut cu aprope 200.000 în primele 2 zile de la introducerea politicii.
13 iun. 2023 Olanda vrea să le interzică studenţilor chinezi să mai inveţe despre tehnologii sensibile din industria de apărare şi semiconductori. „Dezavantajele cooperării devin adesea evidente doar pe termen lung.
13 iun. 2023 Inflaţia din SUA scade la 4%, cel mai mic nivel al ultimilor doi ani, alimentând optimismul economiştilor cu privire la sănătatea economiei
11 iun. 2023 Argentina ar putea adopta dolarul pentru a calma inflaţia de 109%: „Argentinienii economisesc în dolari şi fac tot mai multe tranzacţii în dolari.”
11 iun. 2023 Economia chineză se prăbuşeşte: Valoarea exporturilor a scăzut cu 7,5% în mai. „Acest lucru indică o cerere globală redusă pentru bunuri chinezeşti”
11 iun. 2023 Economiştii sunt tot mai şceptici că SUA va intra în recesiune în 2023: „Deşi ne aşteptăm în continuare ca efectele înăspririi monetare şi a disponibilităţii mai reduse a creditării să diminueze creşterea economică, economia s-a dovedit a fi mai rezistentă decât am anticipat”
11 iun. 2023 Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, numeşte o femeie la conducerea băncii centrale, prima din istorie. Cine este aceasta şi ce şanse va avea în lupta împotriva inflaţiei de 40%. „Întrebarea este dacă Erdogan va permite băncii centrale să crească suficient ratele pentru a reduce inflaţia.”
10 iun. 2023 Jumătate dintre companiile multinaţionale vor să reducă spaţiile de birouri cu până la 20%. „Au fost mulţi oameni care au vorbit despre schimbare, dar nu am văzut prea multe dovezi în acest sens. Cred că acum ne aflăm la acel punct de cotitură”
04 iun. 2023 Riscul recesiunii reapare: Preţurile locuinţelor din Marea Britanie au început din nou să scadă. „Problemele de pe piaţa imobiliară vor continua să se accentueze”
02 iun. 2023 Bani blocaţi la Apple: Contul de economii oferit de companie vine la pachet cu probleme nebănuite. Clienţii au fost atraşi de dobânzile mari, iar acum întâmpină dificultăţi în a-şi retrage banii. „O întârziere între două şi patru săptămâni este prea mult”
02 iun. 2023 Pieţele financiare pot respira uşurate: După săptămâni de negocieri dure între partide, Senatul SUA aprobă ridicarea plafonului datoriei publice pentru încă doi ani, evitând astfel riscul iminent al falimentului. „Împreună, au demonstrat încă o dată că America este o naţiune care îşi plăteşte facturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile, aşa cum va fi întotdeauna.”
02 iun. 2023 Riscul recesiunii reapare: Preţurile locuinţelor din Marea Britanie au început din nou să scadă. „Problemele de pe piaţa imobiliară vor continua să se accentueze”